top of page

Hur ska vi tänka med kläder inför familjefotograferingen?

Känslan när man ÄNTLIGEN har bokat in den där fotograferingen man tänkt på så länge: WIHOOOO! 🥳


Nästa tanke: Fast vad sjutton ska vi ha på oss då?! 😬


Du är inte ensam om att känna att det är ett smärre gissel det här med kläder inför fotograferingen. För ni ska ju investera pengar i bilder som ni så klart vill ska bli så fina som möjligt. Men lugn, bara lugn, för:


Ett: Det viktigaste är faktiskt att fotograferingen blir av. När ni ser tillbaka på de här bilderna om 10 år kommer det inte vara klädvalet som ni tittar på, utan snarare kommer ni oja er över hur unga ni ser ut, och få en och annan tår i ögat över minnet hur små barnen var.


Och två: Det är er som bilderna ska spegla. Inte någon annan. Så summan av att välja kläder är att det ska vara något som ni känner er bekväma och fina i.


Vill du ändå ha några riktlinjer? Alright, det här är mina tips när ni ska välja kläder inför fotograferingen:


  • Utgå från er. Vilka färger och mönster älskar ni? Hur ser det ut i ert hem? Vilka färger skulle passa fint på väggen när ni hänger upp bilder från fotograferingen?

  • Ta tillfället i akt att klä upp er – fast håll det avslappnat. Jahopp, och vad menar hon med det, tänker du nu. Jo så här: Under fotograferingen kommer jag be er att slänga er ner på en filt i gräset, leka med barnen i sanden eller kasta barnen upp i luften så att de kiknar av skratt. Har du då vråltighta byxor, kostymbyxor eller en nystruken skjorta så kommer det inte kännas så bekvämt. Så för honom: välj hellre en snygg t-shirt/mer avslappnad skjorta. Jeans eller chinos är supersnyggt! För henne: böljande klänningar är otroligt vackert när vinden sveper iväg med tyget. Eller kanske en kjol, kimono eller en ledig blus?

  • Ha olika färger. Spontan tanke hos många är att man ska välja en färg till alla i familjen. Men där råder jag er faktiskt att tänka tvärtom – att ni har olika färger och nyanser på era kläder ger en helt annan dimension till bilderna. Så istället för att köra på samma färg till er allihopa – matcha varandras klädval genom liknande färger/nyanser och stil.

  • Lägg alla kläderna på golvet för att se dem tillsammans. Då blir det enklare att se hur plaggen passar med varandra, om samma färg upprepas för mycket eller om det är för mycket rutigt exempelvis. Du fattar. Vet du vad mer du kan göra när du ändå lagt ut alla kläderna där på golvet? Ta en bild och skicka till mig. Jag finns här som bollplank och hjälper mer än gärna till för att stilla dina tankar kring klädvalet.

  • Blanda gärna mönster och strukturer. Du behöver INTE vara rädd för mönster – om det inte är helt crazy-banas-mönster som tar bort fokusen från er vill säga. Dotterns frostklänning går därmed bort, men blommigt, rutigt, prickigt – mönster ÄR fint! Och när du lägger alla kläderna tillsammans så ser du snabbt om det blir för mycket mönster på era kläder tillsammans. Olika strukturer på tyg är också fint att blanda. Våga ta ut svängarna lite!

  • Klä er efter årstiden. Är det en fotografering tidig vår eller sen höst? Klä er med lager på lager, så att vi kan ta av ytterkläderna när vi fotograferar. På hösten är det givet med stickade tröjor, halsdukar och fina mössor. Gärna i murriga färger, som gult, mossgrönt, brunt och mörkt blå. På våren och sommaren är det superfint med jeans, pastellfärger, rostrött (rostrött är alltid en bra idé om du frågar mig), ljusblått, blommigt och beige.


Bilder för inspiration är ALLTID en bra idé. Alla bilderna nedan är tagna av mig uppe på helt magiskt vackra Bräckan i Fjärås, strax söder om Göteborg:


Så fina grabbar på en fotografering i september. Ockra, rutigt och beige tillsammans med jeans. Riktigt snygg kombo!


Mamma i blått och dotter i prickigt. Glöm det där med att alla måste ha samma färg – det är så vackert med olika färger.

Manchesterkjol, knästrumpor och kängor blev en cool kombo!

En fotografering i juni. Grönt, blått, beige och rutigt. Var inte rädd för mönster!

Som sagt – mönster 😍 Här matchade Emma sin blommiga klänning med Richards rutiga skjorta. Gravidfotografering i september.

Superhärlig kombo på kläderna när jag fotade den här familjen i augusti.

Avslappnad linneskjorta och löst sittande klänning. Superfint!

Man kan syskonmatcha fast ändå inte vara helt lika!

Gillar du att matcha färgmässigt? Gör då det! De här bilderna jag tog på Carolina med familj i augusti är SÅ vackra i deras hem och passar perfekt där. Det du gillar ska du köra på, okej? Och underskatta inte snygga t-shirts! Många känner att en fotografering kräver skjorta – jag skulle säga att en t-shirt är snäppet snyggare! (frågar du min sambo skulle han dock välja en linneskjorta alla dagar i veckan för att HAN skulle känna sig fin på fotograferingen. Så utgå från er!)

Rostrött och jeans blev en otroligt vacker kombo på en fotografering i juni.

T-shirt och pastellfärger var temat här! Storfamiljsfotografering i juli.


Superfina neutrala toner.

Zara har otroligt fina barnkläder, här matchade jag olika strukturer och färger.


Jag hoppas att du blev supertaggad på er fotografering nu, och har du ännu inte bokat er tid för fotografering i år gör du det bums via formuläret längst ner på sidan här.


Vi ses i solnedgången på Bräckan!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page